Razstave

Kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti, ki jih razstavljamo v okviru mednarodnih srečanj, festivalov in povabil galerij in institucij širom po svetu.

 

2020

Transgresija?

Borghesia, A.R., 1985

Skupinska razstava video del iz arhiva Postaja DIVA
10.–28. 1. 2020
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Kuratorja: Vesna Bukovec, Peter Cerovšek
Umetnice in umetniki: Zemira Alajbegović / Neven Korda, Martina Bastarda / Mateja Ocepek / Nataša Skušek, Cym / Luka Dekleva / Luka Prinčič / Jodi Rose, Ana Čigon / Lea Jurišić / Teja Reba / Barbara Kapelj, Nika Ham, Neža Jurman (Nez Pez), Danilo Milovanović, Katarina Rešek (KUKLA), Sašo Sedlaček, Maja Slavec

Skupinska razstava predstavlja izbor desetih video del iz arhiva Postaje DIVA. Nastala so v različnih časovnih obdobjih in v različnih kontekstih. Slogovno in vsebinsko raznolika dela pa lahko povežemo na treh ravneh. Skupna jim je umeščenost v urbani prostor Ljubljane in njenih mestnih robov. Skupne so specifične rabe zvoka v dialogu z vizualnim. Predvsem pa jim je skupno preizkušanje in kršenje pravil in omejitev. Izbrana dela predstavljajo samosvojost, nagajivost, upor.

 

2019

Živele! 25 let filma in videa

Živele!

25. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk
Skupinska razstava
24. 9.–7. 10. 2019
Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

Kuratorki: Vesna Bukovec in Ana Čigon
Umetnice: Zemira Alajbegović & Neven Korda,* Nika Autor,* Vesna Bukovec,* Jasmina Cibic,* Ana Čigon,* Andreja Džakušič, Ana Grobler, Marina Gržinić & Aina Šmid, Đejmi Hadrović, Maja Hodošček, Sanela Jahić, Neža Knez, Polonca Lovšin,* Aprilija Lužar, Nika Oblak & Primož Novak, Ana Pečar & Oliver Ressler, Nataša Prosenc Stearns, Marija Mojca Pungerčar, Pila Rusjan, Duba Sambolec, Zvonka T Simčič, Nataša Skušek, Metka Zupanič, Valerie Wolf Gang

Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk je v letu 2019 praznoval 25. obletnico. Festivalu se je kot partnerska organizacija pridružil tudi Zavod SCCA-Ljubljana z arhivom video in novomedijske umetnosti Postaja DIVA. Umetnici Ana Čigon in Vesna Bukovec, ki je tudi sodelavka postaje DIVA, sta kurirali pregledno skupinsko razstavo z naslovom Živele! 25 let filma in videa s poudarkom na videastkah, ki so ustvarjale zadnjih 25 let. Pri iskanju avtoric sta kuratorki izhajali iz videoarhiva Postaja DIVA in preteklih edicij festivala Mesto žensk.

 

2018

Zavihajmo rokave

Zavihajmo rokave

Skupinska večmedijska razstava
Kuratorki: Vesna Bukovec in Maja Hodošček
8. 5.–10. 6. 2018
Likovni salon Celje

Skupinska večmedijska razstava izhaja iz dialoga dveh umetnic, ki delita razumevanje polja umetnosti kot ene izmed možnih oblik sodelovanja znotraj družbenih pojavov, ter strategijo k spodbujanju sprememb v smeri solidarnosti in družbene enakopravnosti. Obe delujeta tudi znotraj institucij. Vesna Bukovec je sodelavka Postaje DIVA, Maja Hodošček je kustosinja v Centru sodobnih umetnosti Celje. Ob snovanju razstave sta raziskovali dela v arhivu Postaje DIVA, vendar se predstavljeni izbor ne omejuje zgolj na obstoječe arhivske enote.

Sodelujoče umetnice in umetniki: Ana Čigon / Saša Spačal / Ida Hiršenfelder, Lenka Đorojević / Matej Stupica, Tomaž Furlan, IvAn (Iva Tratnik in Andreja Džakušič), Neža Knez, Polonca Lovšin, Sašo Sedlaček.

Projected Visions. From art in the urban context to fiction and dystopia

Apollonia

Razstava video del
Kuratorka: Barbara Borčić
1.–25. 2. 2018
Apollonia, échanges artistiques européens, Strasbourg

Razstavo, ki je nastala v okviru projekta e.city-Ljubljana, sestavlja 19 video del, ki se vežejo na tematiko urbanega in javnega prostora v svoji vsakdanji, utopični in distopični razsežnosti.

Sodelujoči umetniki in umetnice: Mateja Bučar / Ana Čigon, Leja Jurišić, Teja Reba in Barbara Kapelj Osredkar / Luka Dekleva in Luka Prinčič / Inštitut Egon March / Neven Korda / Marko A. Kovačič / Zmago Lenardič / Andrej Lupinc / Anja Medved in Nadja Velušček / Amir Muratović / Nataša Prosenc Stearns / Mojca Marija Pungerčar / Sašo Sedlaček / Miha Vipotnik

 

2017

Video art in videospot

Fekk

Razstava, projekcija in pogovor
september 2017
Projektna soba SCCA, Ljubljana

V sodelovanju s festivalom kratkega filma FeKK Ljubljana smo pripravili prvo edicijo laboratorija (SCCA LAB), posvečenega videospotu. V Projektni sobi SCCA smo postavili razstavo/video ambient – kombinacijo nabora s Postaje DIVA (starejši spoti) z izborom festivala FEKK (novejši spoti) – z zanimivimi medsebojnimi razmerji med zvokom in sliko, med preteklim in sodobnim.

Izbor videospotov iz Postaje DIVA: Barbara Borčić, Peter Cerovšek
Avtorji: Zemira Aljabegović, Neven A. Korda, Marko A. Kovačič, Andrej Lupinc, Oliver Marčeta, Marijan Osole – Max, Sašo Podgoršek, RÁTNEEK, Peter Vezjak

 

2016

Učinek bližine. Podoba tranzicije v video delih ali kako je razpadal prostor.

Učinek bližine

Razstava iz video in novomedijskega arhiva Postaja DIVA
Kuratorka: Nika Grabar
15. 3.–8. 5. 2016
Galerija Vžigalica, Ljubljana

Razstava Učinek bližine predstavlja video dela umetnic in umetnikov: Zemira Alajbegović, Neven Korda/Borghesia, Marko Peljhan, Sašo Podgoršek in Iztok Kovač, Nataša Prosenc Stearns, Miha Vipotnik. Kuratorski izbor je nastal na podlagi opazovanja uporabe prostora in arhitekture v izbranih video delih.

 

2015

Tekma s časom 2. Performans in video v vzvratnem ogledalu

Tekma s časom 2

Razstava in predstavitev
Kustosinja: Barbara Borčić
15. 06. – 07. 07. 2015
Siva) (zona, prostor sodobne in medijske umetnosti, Korčula

Za razstavo Tekma s časom 2. Performans in video v vzvratnem ogledalu je Barbara Borčić iz arhiva video in novomedijske umetnosti Postaja DIVA izbrala dela osmih umetnic in umetnikov (Martina Bastarda / Mateja Ocepek / Nataša Skušek, Mateja Bučar, Ana Čigon, Tomaž Furlan, Marko A. Kovačič, Miha Vipotnik). V okviru razstave je imela kustosinja 28. junija predstavitev Postaja DIVA – arhiviranje podob in časa s predvajanjem video eseja DIVA v Galeriji Škuc Nike Grabar (2009).

 

2014

VIDEOSPOTTING PREDSTAVLJA: Industrijski pejsaž in Povratna zanka

Videospotting predstavlja

Razstava video del
30. 10.–10. 11. 2014
Muzej sodobne umetnosti Zagreb (preddverje knjižnice in medijska fasada)

V MSU Zagreb sta se 30. oktobra 2014 premierno predstavila dva video programa: Industrijski pejsaž, ki ga je kuriral Miha Colner, je bil na ogled v muzeju, Povratna zanka kuratorice Ide Hiršenfelder pa na medijski fasadi.

Video program Industrijski pejsaž predstavlja pet avtorjev različnih generacij ustvarjalcev gibljivih slik iz Slovenije, ki v svojih video delih povzemajo motive mračnih in običajno propadlih industrijskih prostorov. Industrijsko zapuščino interpretirajo na izjemno nedogmatične in ambivalentne načine, ki na sebi ne nosijo nujno negativne konotacije. S projekcijo na medijski fasadi programa Povratna zanka pa smo predstavili tista arhivirana video dela, ki so skorajda nereprezentativna. To so dela, v katerih se umetnice in umetniki ukvarjajo z eksperimentalno rabo video jezika, vendar že po svoji dolžini ne ustrezajo predstavljanju v galerijah in na festivalih.

Tekma s časom. Performans in video v vzvratnem ogledalu

Tekma s časom

Slovenski gledališki inštitut, Ljubljana, 5.–16. junij 2014

Razstava je prikazala raznolika razmerja med performansom in videom, ki jih lahko shematično ponazorimo s štirimi osnovnimi pristopi: 1) video kot dokument performansa, 2) video kot del performansa/performans kot del videa, 3) (video) performans, izveden samo za kamero in 4) video, ki s svojimi izraznimi in tehnološkimi možnostmi šele ustvari performans.

 

2009

DIVA v Galeriji Škuc

DIVA v Galeriji Škuc

Galerija Škuc, Ljubljana, 28. maj–20. junij 2009

Študijska razstava je predstavila arhiv Zavoda SCCA-Ljubljana Postaja DIVA kot “živi arhiv” z didaktičnim momentom, praktičnimi demonstracijami, teoretskimi prispevki, reprezentativnimi video deli, kuratorskimi izbori in mednarodnimi povezavami.

 

2008

VS_Bergen

VS_Bergen

Bergen, 18. januar–2. marec 2008

Razstava video umetnosti iz Slovenije je bila realizirana na povabilo norveške galerije The Foundation & Gallery 3,14 iz Bergna. Zaokrožen izbor del predstavlja pregledni program Videodokument_predstavlja in dva tematska programa novejših video del: Eyedentify Yourself in Kreature II.

 

2006

Vrnitev_Ljubljana

Vrnitev_Ljubljana

Različna prizorišča, 11. maj 2006

Razstava je bila del svetovne skupinske premiere projekta Vrnitev v organizaciji Postaje Topolove / Stazione Topolò (Italija). Kompilacija 112 enominutnih video del, ki so jih leta 2004 naredili umetniki in umetnice z vsega sveta kot »vrnitev« v vas Topolove, je bila predvajana na več prizoriščih v Sloveniji.

 

2005

Dogodek v Projektni sobi

Dogodek v Projektni sobi

Ljubljana, 12. september 2005

Ob 12. obletnici AKC Metelkova mesto je SCCA-Ljubljana vse prijatelje, kolege, sodelavce in tiste, ki dotlej še niso obiskali spletnih strani ali Projektne sobe SCCA, povabil na razstavo video del. Izbor je vključeval žanrsko raznolika video dela, od video potopisa, domačega videa do video instalacije.

 

2004

Dotik_Udine

Dotik

Udine/Videm, 13. maj 2004

Razstava video umetnosti iz Slovenije in predavanje sta na Festivalu Dotik: Arte e cultura slovena zaokroženo predstavila najbolj značilna videodela iz več kot tri desetletja dolge zgodovine videa, predvsem tista, ki govorijo brez besed in s podobami in zvoki zaživijo v razstavnem prostoru.

 

2002

Utopia Travel_Ljubljana

Utopia Travel

Ljubljana, 28. in 29. junij 2002

Program enega kratkega filma in osmih videov je bil del širšega projekta z naslovom Utopia Travel, mobilne videoteke, v kateri so bili zbrani filmi in video dela iz desetih mest Afrike, Azije in Evrope.