24. 01. 2014Gibljive slike ali kaj z njimi početi na televiziji? / Video prostor ali prostorska izkušnja v sodobni umetnosti

 

Soočanja

Januarja, februarja in aprila 2014 pripravlja SCCA-Ljubljana v sodelovanju z Mestno galerijo Nova Gorica tri predavanja v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo. Na predavanjih bodo vodje SCCA programov spregovorili o sodobni umetnosti z različnih vidikov, med drugim tudi o sodobni video in medijski umetnosti.

————

Barbara Borčić: Kaj vse je televizija in kaj z njo lahko počne umetnik?
Torek, 28. januar 2014, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Bevkov trg 4

Z Barbaro Borčić, kustosinjo in kritičarko, poznavalko umetnosti videa in performansa, vodjo Postaje DIVA, bomo pogledali, kako so umetnice in umetniki vzpostavljali ta odnos in s kakšnimi učinki, kaj jih je k temu spodbudilo in kaj jim je televizija predstavljala. Kako so razumeli potenciale medijskih praks in kakšne rabe avdiovizualnih tehnologij so vzpostavljali ter koliko so pri tem uspeli afirmirati alternativne rabe in anticipirati drugačna kulturna in družbena razmerja.

Več …

Marko A. Kovačič: TV objekti, instalacija, 1990

Marko A. Kovačič: TV objekti, instalacija, 1990. Foto: Bojan Salaj

————

Ida Hiršenfelder: Neskončna ravnina. Razsežnost video prostora in umetnost projiciranja
Torek, 25. 2. 2014, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Bevkov trg 4

Ida Hiršenfelder, umetnostna kritičarka, teoretičarka medijskih umetnosti, kustosinja in članica Postaje DIVA, bo spregovorila o video prostoru. Video je v likovni umetnosti napovedal razkrajanje vnaprej določenih formatov in pozicij gledanja, ki so v zadnjih petnajstih letih stopili v “totalni” prostor. Z video projiciranjem spreminjamo skoraj katero koli površino v dinamični video ekran.

Več …

Marko Batista, Boštjan Čadež: Timing Diagrams

Marko Batista, Boštjan Čadež: Timing Diagrams, Stara mestna elektrarna, produkcija: Aksioma, 2011

————

Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Mestni Galeriji Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.