Back2Back: Mila Peršin (2021)

Kurirala: Mila Peršin
Produkcija:
SCCA-Ljubljana, 2021
Trajanje: 87’ (skupaj s pogovorom)
Premiera: spletna projekcija (19.–21. 2. 2021)

Back2Back je programska novost, kjer dajemo priložnost domačim in mednarodnim avtoricam in avtorjem na različnih stopnjah svoje ustvarjalne poti, da predstavijo lastno produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru. Pred projekcijo bomo z njimi pripravili krajše pogovore, ki bodo osvetlili njihove lastne avtorske fokuse in razkrili, zakaj so jih nagovorila ravno izbrana dela. Program smo zasnovali z namenom odpiranja arhiva umetniškemu raziskovanju, ki skupaj s predstavitvijo lastne prakse vzpostavlja zanimive paralele klasičnim kuratorskim pristopom.

Prva bo v tej vlogi nastopila Mila Peršin, mlada avtorica in ustvarjalka na različnih umetniških področjih.
______

Program vsebuje 10 kratkih videov iz različnih obdobij slovenske filmske in video produkcije, ki se na različnih nivojih povezujejo in sovpadajo s kratkim filmom Tetka Milena. Rdeča nit programa so spomini. Spomini, ki se prevajajo na tisoče različnih načinov, nas preganjajo, včasih celo dušijo, predvsem pa nam pomagajo upravljati s časom. Prav zaradi osebne prepričljivosti in nepretenciozne estetike so ti filmi tankočutne študije, ki pletejo fenomen spominjanja.

Prav tako pa program odstira tudi tisti drugi del človeškega spomina – nakopičeno nesnago, ki ji velikokrat ne moremo ubežati. Nostalgični svet spomina tako marsikdaj nima moči v spopadu s težo časa, ki ga obkroža.

Mila Peršin

Small but dangers, Zavesa, 3′ 51”
SBD, 2013
» video
Small but dangers, Zavesa

Mila Peršin, Tetka Milena, 9′ 10”
AVA – Akademija za vizualne umetnosti, 2019
» video (trailer)
Mila Peršin, Tetka Milena

Ana Nuša Dragan, Komunikacija gastronomije, 2′ 45”
A.N.D., 1971
» video
Ana Nuša Dragan, Komunikacija gastronomije

Miha Vipotnik, Lumino auro, 23′ 39”
Uho;Oko Institute for Art and Technology & M. V., 2011
» video
Miha Vipotnik, Lumino auro

Sašo Sedlaček, Veliki izklop, 1′ 48”
Aksioma, 2011
» video
Sašo Sedlaček, Veliki izklop

Kristina Kokalj, Mašina spomina, 4′ 25”
ALUO, 2018
» video
Kristina Kokalj, Mašina spomina

Danilo Milovanović, Cover, 6′ 13”
D.M., 2016
» video
Danilo Milovanović, Cover

Tanja Lažetić, Hotel Kumrovec, 7′ 42”
T.L., 2007
» video
Tanja Lažetić, Hotel Kumrovec

Jasna Hribernik, Carte Postale, 6′ 10”
TV Slovenija, 1997
» video
Jasna Hribernik, Carte Postale

Katarina Rešek (KUKLA), Zvezdana (Napravi mi dete), 3′ 17”
Kuklaxklan, 2014
» video
Katarina Rešek (KUKLA), Zvezdana

Mila Peršin (1999) po končani Gimnaziji Poljane nadaljuje šolanje na Akademiji za vizualne umetnosti AVA, smer Konceptualizacija prostora. Kot dijakinja je bila s svojim umetniškim delom sprejeta na mladinsko trienale sodobne umetnosti Eksperimenta! v Tallinnu. Bila je del mladinske žirije na festivalih Liffe, Zlata paličica, Film na oko in Plesni festival Opus ter igrala v večih kratkih študentkskih filmih ter tv-nadaljevankah. Bila je del ekipe Docu Rough cut na filmskem festivalu v Sarajevu, glasbenem festivalu Sonica, festivalih Indigo, Mladi levi, Kino Otok in FeKK. Na festivalih FeKK in Festival slovenskega filma je bil prikazan tudi njen prvi kratek film Tetka Milena. Od spomladi 2019 je del ekipe DobraVaga.