Konstante in kontinuitete (2013)

Kurator: Andrej Pezelj
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2013
Dolžina: 53′ 42″

Zgodovina se vedno opira na stoletja ali desetletja. Časovni bloki ji torej služijo za boljšo orientacijo. Pri tem pa pozabljamo, da bi bila tudi brez uvedbe gregorijanskega koledarja osemdeseta leta dvajsetega stoletja čisto drugačna. Kako potem lahko govorimo o videu osemdesetih let?

Navajeni smo namreč, da v vsakem video delu iz tega obdobja vidimo nekakšno esenco desetletja. A vprašanje je, ali sploh obstaja neka skupna značilnost, nekakšna rdeča nit, ki bi bila tipična samo za določeno desetletje, ali pa gre zgolj za posploševanje zgodovinskega pogleda.

Kakšna so torej video dela iz osemdesetih? Na to vprašanje ne želimo odgovoriti, temveč bomo poskusili demistificirati idejo o specifični estetiki videa tega desetletja. S programom želimo pokazati kar se da heterokliten izbor videov, ki prikazujejo, da so se osemdeseta leta ukvarjala s problemi, ki so podobni današnjim. Ljudje so se borili z ekološkimi izzivi, soočali so se s stanovanjskimi zagatami, pri tem pa so našli čas tudi za razmišljanje o modi in produkciji lepih video del.

Sedanjost osemdesetih ne obstaja, prihodnost je tista, ki je te raznolike prakse razvrstila glede na njej primerne skupne imenovalce.

Neven Korda, Zemira Alajbegović (ZANK / Borghesia), Divja horda, 5′ 40″
FV Video / ŠKD Forum, 1984
Neven Korda, Zemira Alajbegović (ZANK / Borghesia), Divja horda

Polona Sepe, Moja mora stanovanjskega izvora, 11′ 26″
ATV/Brut*, 1987
Polona Sepe, Moja mora stanovanjskega izvora

Janez Jordan, Alen Ožbolt (V.S.S.D.), She was what he had missed, 11′ 23″
Škuc – Forum, 1986
Janez Jordan, Alen Ožbolt (V.S.S.D.), She was what he had missed

Damijan Bogataj, HE Trebuša – nova ekološka katastrofa, 12′ 49″
ATV/Brut*, 1987
Damijan Bogataj, HE Trebuša – nova ekološka katastrofa

Nada Vodušek, Ema Kugler, Jane Štravs, Nostalgični izrez, 7′ 56″
Marijan Osole – Max, CD/Brut*, 1985
Nada Vodušek, Ema Kugler, Jane Štravs, Nostalgični izrez

Goran Devide, Sovražnik, 4′ 28″
Škuc-Forum, 1984
Goran Devide, Sovražnik

*Posebno mesto je video produkciji v osemdesetih namenjal promocijski program za prvo slovensko alternativno televizijo ATV, realiziran v studiu Brut leta 1987. ATV žal nikoli ni začela resnično delovati.