Ko se zbudim, bom naredil_a (2022)

Ko se zbudim, bom naredil_a
Kurirali: Ana Likar, Lara Plavčak
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2022
Trajanje: 25′
Premiera: spletna projekcija (16. 11.–16. 12. 2022)

Kuriran program videev iz arhiva Postaja DIVA poskuša nakazati nekatere vidike dela in položaja umetnice_ka kot delavke_ca znotraj umetnostnega sistema, vpete_ga v sodobni kapitalizem. Izbor vzporeja naravo z urbanim v kontekstu današnje družbe, ki jo zaznamujejo hiter tempo, zahteva po produkciji in tržni naravnanosti na vseh področjih življenja.

Program vpelje video Going Where Nataše Prosenc Stearns iz umetničine serije kratkih haiku videev, ki prikazuje konstanten tok potovanja v urbanem okolju. Umetnica avtomobilsko gnečo na cesti premešča po ekranu, s čimer poudarja navidezno brezciljnost oziroma (ne)smiselnost sodobnega hitenja.

Delo Za-nič je nastalo kot videodokumentacija tridnevne umentiške akcije Neže Knez. Na sredi travnika v parku je začela kopati luknjo. Ko ni mogla več kopati, je luknjo zasula nazaj. Statična kamera beleži različne faze kopanja, interakcijo s soudeleženkami_ci delavnice in naključnimi mimoidočimi, ki se v dogajanje aktivno vključujejo ali zgolj opazujejo z razdalje.

Video Ko se zbudim, bom naredila nekaj lepega Vesne Bukovec na poetičen način razmišlja o težavah pri iskanju novih idej in ustvarjalni samocenzuri kot pogostih aspektih samega dela umetnice_ka. ‘’Begajoči nočni posnetki cvetočih rastlin v gozdu simbolizirajo vznikanje in izmikanje misli, konceptov in podob, ki se porajajo tik preden potonemo v spanec,’’ ob videu zapiše umetnica.

Video Still Life II umetnice Ane Sluga je statičen posnetek travnika z drevesi v meglenem jesenskem jutru, prek katerega lahko slišimo del intervjuja z ekonomistom Miltonom Friedmanom, zagovornikom prostega trga in liberalnega kapitalizma. Friedman razlaga o načinih porabe in skrbnosti z upravljanjem denarja. Tako kot v videu počasi upada košatost krošenj dreves, upada tudi opis skrbnosti pri ravnanju z denarjem glede na njegovo lastništvo. Prav takšne primerjave narave z ekonomijo postavljajo pod vprašaj pogosto razumevanje ekonomskih teorij kot nespremenljivih naravnih zakonitosti.

Video Longcut Danila Milovanovića zajema umetnikovo intervencijo, ki jo je izvedel neposredno ob bližnjici v urbanem prostoru, a tako da je ustvaril daljšnico. Avtor bližnjice postavlja kot metaforo sodobne ekonomije časa v javnem prostoru, ko zaradi hitrega tempa življenja šteje vsaka izborjena minuta, vsak prihranjen korak. Daljšnica se začne in konča na istih točkah kot bližnjica, s čimer po besedah umetnika postane alternativa alternative, gesta neekonomične hoje pa je hkrati performativno dejanje, ki se zoperstavlja nenehni naglici.
Program se konča z videem Aquarium umetnika Damijana Kracine, s podvodnim posnetkom šarenk, ene od vrst, ki je zaradi človekovega pretiranega in neodgovornega izkoriščanja narave začela izpodrinjati soško postrv. Ribe plavajo z ene strani ekrana do druge, izven kadra in pa spet nazaj.

Ana Likar, Lara Plavčak

Nataša Prosenc Stearns, Going Where, 2′ 15″
N.P.S., 2010
» video
Nataša Prosenc Stearns, Going Where

Neža Knez, Za-nič, 11’ 37’’
N.K., 2016
» video
Neža Knez, Za-nič

Vesna Bukovec, Ko se zbudim, bom naredila nekaj lepega,, 4’
V.B., 2011
» video
Vesna Bukovec, Ko se zbudim, bom naredila nekaj lepega

Ana Sluga, Still Life II, 2′ 30″
A.S., 2011
» video
Ana Sluga, Still Life II

Danilo Milovanović, Longcut, 2’ 19’’
D.M., 2017
» video
Danilo Milovanović, Longcut

Damijan Kracina, Aquarium, 1’ 12’’
D.K., 1997
» video
Damijan Kracina, Aquarium

Kuriran videoprogram je nastal ob samostojni razstavi Ane Likar Slika 1.1 (na videz kot dnevna svetloba) v Centru urbane kulture Kino Šiška (24. 10.–18. 11. 2022).