Pogled v svetlo prihodnost! (2022)

Pogled v svetlo prihodnost!
Kurator: Peter Cerovšek
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2022
Trajanje: 32′ 30″
Premiera: Filmski večer z Dokufestom in SCCA-Ljubljana (Forum – 10 let Kooperative), Društvo hrvaških filmskih režiserjev, Zagreb (14. 12. 2022)

Trije filmi o uničenju sveta in oblikah preživetja.

Sara Bezovšek je z delom www.s-n-d.si na lanskoletnem FeKK-u prepričala žirijo in prejela nagrado Grand Prix, predvsem pa šokirala gledalstvo z impresivnimi podobami grozljivih posledic uničevanja okolja in neskončnimi možnostmi našega izumrtja. Čeprav je ukrepanje nujno, se večina ljudi, soočenih s katastrofo na vidiku, raje kot z iskanjem rešitev in spremembo načina življenja, odloči za ponoven krog zanikanja in pobeg v lastni vsakodnevni mikrokozmos smisla, ki nam ga je vcepil kapitalistični sistem.

Maja Prelog in Blaž Murn (RÁTNEEK) sta s filmom 2 0 4 5 prav tako prejela Grand Prix na festivalu FeKK leta 2016. Žirija jima je podelila nagrado zaradi arhitekturne estetike, ki jo spremlja nenavadna zvočna pokrajina in popelje gledalce v brezčasen prostor.

Video Marka A. Kovačiča Naprej v preteklost se ukvarja z našim razumevanjem oddaljene prihodnosti skozi konkreten primer arheologije 23. stoletja. Nosilni element je naracija – monolog profesorja in arheologa iz 23. stoletja, ki nadobudnemu študentu razkazuje najdišče Katastropolis. Tam domujejo Plastosi, bitja, sestavljena iz organskih in mehanskih delov, ki so/bodo preživela atomsko katastrofo leta 2223. Avtor likovno domišljeno scenografijo kombinira z elementi performansa in dopolnjuje z digitalno animacijo.

Sara Bezovšek, www.s-n-d.si, 14′
S.B., 2021
» video
Sara Bezovšek, www.s-n-d.si

RÁTNEEK (Maja Prelog, Blaž Murn), 2 0 4 5, 9′
R., 2016
» video (trailer)
RÁTNEEK (Maja Prelog, Blaž Murn), 2 0 4 5

Marko A. Kovačič, Naprej v preteklost, 10′
Forum Ljubljana & VPK, 1995
» video
Marko A. Kovačič, Naprej v preteklost