Svež pogled (2016)

Kuratorica: Vesna Bukovec
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2016
Trajanje: 52’
Tekst: Vesna Bukovec
Premiera: Svetovni dan AV dediščine v Slovenski kinoteki, Kino integral, 27. 10. 2016

Izbor je sestavljen iz novih pridobitev arhiva Postaja DIVA in predstavlja produkcijo avtoric mlajše generacije. Osredotoča se na tehnološke in slogovne posebnosti ter vsebinske in konceptualne premike nove produkcije v primerjavi s starejšimi video deli iz arhiva. Sondira različne avtorske obravnave časa, ki ga živimo, in namenoma izpostavlja ženske ustvarjalke.

Ana Čigon, Za luno, 1’10’’
A.Č., 2015
» video
Ana Čigon, Za luno
O enakosti med spoloma in težavnosti poti v vesolje.
 

Pila Rusjan, Elisa, 5, 4′ 5″
P.R., 2010
Pila Rusjan, Elisa, 5
Elisa, 5 je video o deklici, ki na svoj rojstni dan pristane na ulici, je video o problemu brezdomstva v São Paulu ter o socialnih neenakostih v svetu. Čas zadnjih 24-ih ur, preden mora več kot tisoč ljudi po sili razmer zapustiti okupirano stavbo sredi mesta, se prepleta s praznovanjem rojstnega dne samo ene izmed mnogih otrok-prebivalk te stavbe. V njenih očeh je videti hkrati veselje in otožnost.
 

Noemi Veberič Levovnik, The Yellow Turn, 2′ 3″
N.V.L., 2011
» video
Noemi Veberič Levovnik, The Yellow Turn
Melanholična poetika med nostalgijo in nelagodjem. Zasukan pogled in ujetost v prostoru, podložena z izvirnim avtoričinim petjem.
 

Valerie Wolf Gang, Oddaljen spomin, 2′ 43″
V.W.G., 2014
» video
Valerie Wolf Gang, Oddaljen spomin
Videopoezija o časih, ki so minili. Naključni dogodek v pripovedovalcu vzbudi spomin na čase pred razpadom Jugoslavije in hkrati spodbudi razmišljanje o tem, kaj prinese vojna in kako hitro ljudje pozabljamo. Pesem si lahko razlagamo tudi kot pismo ali osebno izpoved neznanega človeka mogočni Titovi ladji Galeb. Narator je umetnik Ulay.
 

Katarina Rešek (Kukla), Napravi mi dete: Napoleon, 3′ 45″
K.R., 2016
Katarina Rešek (Kukla), Napravi mi dete: Napoleon
Videospot skupine Napravi mi dete pripoveduje osebno zgodbo mlade ženske v iskanju ljubezni, ki se izgublja v nasilnem odnosu, katerega izplen je nasilen odnos do same sebe in posledično zapletanje v nadaljnje odnose te vrste. Dotakne se vprašanja spolne identitete in zaključi z ugotovitvijo, da ta svet je in bo še vedno moški, če ga ženske gledajo skozi moške oči.
 

Andrea Knezović, Ode to Helplessness, The Inability to Breathe In 1.0, 1′ 02″
A.K., 2016
» video
Andrea Knezović, Ode to Helplessness, The Inability to Breathe In 1.0
Video je del večkanalne videoinstalacije, ki se spopada z nesmislom in nemočjo.
 

Ana Sluga, Somewhere Else, 5′
A.S., 2011
» video
Ana Sluga, Somewhere Else
Melanholična kontemplacija o hrepenenju in odhajanju.
 

Yuliya Molina, Ne-kdo, 3′ 5″
Zavod APIS, 2015
» video
Yuliya Molina, Ne-kdo
Video je posnet v tehniki stop-motion animacije. Avtorica igrivo predstavi svoje razgibano in ustvarjalno življenje z iskanjem lastne identitete, ki je vse prej kot enoznačna. Na temo namiguje tudi naslov, ki razčleni besedo ‘nekdo’ na dva dela in s tem razpre njen pomen. Kljub specifični življenjski izkušnji umetnice lahko v njenem iskanju identitete prepoznamo značilnost mladih generacij, ki sebe in svojega dela ne morejo opredeliti zgolj enoznačno.
 

Neža Jurman (Nez Pez), Morph, 2’3’’
N.P., 2016
» video
Neža Jurman (Nez Pez), Morph
Video je nastal kot del instalacije na razstavi Morfoze. Njeno ime izhaja iz angleške različice grške besede morph (glasovna predstavitev morfema, najmanjšega dela besede kot nosilca pomena). Po tem principu je umetnica obdelovala posamezne elemente animacije, kot bi jih zlogovala, vendar brez vnaprej določenega vsebinskega cilja. Nastal je eklektičen ambient, ki bazira na grajenju in razslojevanju. Posamezne ilustracije so ročno zrisane in računalniško obdelane, vse skupaj pa tvorijo animacijo gif. Zvok je bil videu dodan kasneje. Sestavljen je iz vzratno zavrtenega sampla pesmi in elementov brundanja, ploskanja, dihanja.
 

Urška Djukić, Persistence vol.2, 1′ 22″
U.D., 2014
» video
Urška Djukić, Persistence vol.2
Eksperimentalni video je del serije Persistence. Zasnovan je kot videoslika, posneta v enem kadru. Odpira vprašanja vztrajnosti človeka in narave v njuni večni izmenjavi moči.
 

Nika Autor, Razglednice, 8′ 58″
Obzorniška fronta, 2010
Nika Autor, Razglednice
Film Razglednice je prvi del filmskega dvojčka Razglednice in Poročilo o stanju prosilcev za azil v Republiki Sloveniji, januar 2008–avgust 2009. Osredotoča se na diskurz, ki ga proizvajajo javna občila. Posnetki izhajajo iz arhiva Radiotelevizije Slovenije in predstavljajo arhivsko kolekcijo oz. dokumente medijskega poročanja o vprašanju migracij med leti 2001 in 2008. Avtorico zanima konstrukcija reprezentacije migranta, ki jo ustvarja dominatni diskurz oz. dominantna institucija, zadolžena za produkcijo podob in mnenj. Film kaže, kako podoba skozi selektivne postopke montaže, kadriranja in načina snemanja implicira kriminalizacijo in viktimizacijo prosilcev za azil.
 

Vesna Bukovec, Okrožnica, 3′ 40″
V.B., 2016
Vesna Bukovec, Okrožnica
Video je preprosta animacija vrtečega se kroga, ki naj bi sporočal, da v ozadju poteka nek proces, tudi če rezultata še ne vidimo. Neprijetni občutki in predvsem jeza so pogosti, če se tak krog predolgo vrti. Simbolizira počasnost birokratskih postopkov in nemoč tistih, ki čakajo, minevanje časa, pa tudi ujetost v zanko. Oblika krožnice je oblika črke o. V vrtečem se krogu se izpisujejo na prvi pogled naključne besede, ki pa se nanašajo na življenjske odločitve in situacije begunk in beguncev, zdaj prosilk_cev za azil, ki čakajo na razrešitev prošenj za priznanje mednarodne zaščite. Se bo njihov neskončni krog čakanja nehal vrteti?
 

RÁTNEEK (Maja Prelog, Blaž Murn), 2 0 4 5, 9′
R., 2016
» video (trailer)
RÁTNEEK (Maja Prelog, Blaž Murn), 2 0 4 5
“7. maj, 2045
Odločil sem se, da se vrnem domov.”